Avada Car Dealer News

Een motor importeren uit het buitenland kan een slimme keuze zijn als je geld wilt besparen of op zoek bent naar een specifiek model. Het grootste voordeel van het importeren van een motor is dat je geen bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) hoeft te betalen over de aankoopprijs van de motor. Dit scheelt je al snel honderden of zelfs duizenden euro’s, afhankelijk van de leeftijd, de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de motor. Hoe nieuwer en duurder de motor, hoe meer bpm je moet betalen en hoe meer je dus bespaart door te importeren.

Voordelen: Keuzevrijheid, aanbod, prijs en onderhoud.

Het importeren van een motor uit het buitenland heeft ook nog andere voordelen. Zo heb je meer keuzevrijheid, want het aanbod van motoren is in landen als Duitsland en België veel groter dan in Nederland. Je kunt dus makkelijker jouw droommotor vinden, of het nu gaat om een klassieker, een sportmotor of een custom bike. Ook kun je soms profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen of kortingen die in het buitenland gelden.

Alle voordelen op een rij:

  • Meer keuze: In het buitenland, vooral in Duitsland en Amerika, heb je vaak meer keuze uit merken, modellen en uitvoeringen dan in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld een motor vinden die hier niet of nauwelijks te verkrijgen is, of die beter aansluit bij je wensen en smaak.

  • Lagere prijs: Een motor importeren kan je flink wat geld besparen, omdat motoren in het buitenland vaak goedkoper zijn dan in Nederland. Dit komt onder andere door de lagere belastingen, de grotere concurrentie en de hogere afschrijving. Ook kun je profiteren van gunstige wisselkoersen als je een motor uit Amerika haalt.
  • Betere staat: Een motor importeren kan ook betekenen dat je een motor koopt die in een betere staat verkeert dan een vergelijkbare motor in Nederland. Dit komt doordat motoren in het buitenland vaak beter onderhouden worden, minder kilometers maken en minder blootgesteld worden aan weersinvloeden.

Harley Davidson importeren voor en nadelen
Sportmotor importeren voor en nadelen
Motor importeren voor en nadelen

Nadelen en kosten

Natuurlijk zijn er ook nadelen en kosten verbonden aan het importeren van een motor. Zo moet je nog steeds bpm aangeven en betalen als je de motor op Nederlands kenteken wilt zetten, maar dit bedrag is meestal lager dan wanneer je de motor nieuw koopt in Nederland.

Ook moet je rekening houden met de kosten voor het vervoer, de keuring, de verzekering en de kentekenplaat. Daarnaast kost het importeren van een motor ook tijd en moeite, want je moet zelf alles regelen en uitzoeken.  Wil je een compleet overzicht van wat je dit gaat kosten?

Alle nadelen op een rij:

  • Extra kosten: Een motor importeren brengt ook extra kosten met zich mee, zoals transportkosten, keuringskosten, BPM en BTW. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het land van herkomst, het type motor en de leeftijd van de motor. Het is daarom verstandig om vooraf goed te berekenen wat de totale kosten zijn van een motor importeren.

  • Extra werk: Een motor importeren vergt ook extra werk, zoals het zoeken naar een geschikte motor, het regelen van de betaling, het vervoeren van de motor naar Nederland, het regelen van de invoerprocedure bij de RDW en de Belastingdienst, het zorgen voor een verzekering en een kentekenplaat en het eventueel aanpassen van de motor aan de Europese eisen. Dit kan veel tijd en moeite kosten, vooral als je niet bekend bent met de regels en procedures.

Een motor importeren kan dus zowel voor- als nadelen hebben. Het is aan jou om af te wegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen, en of je bereid bent om de extra kosten en werk te maken van het importeren van een motor.

Laat Een Reactie Achter