BPM Berekenen motor

Berekenen maar!

De BPM Berekenen voor motoren is een essentiële stap bij het importeren van jouw droommotor. Op deze pagina kun je de bpm van jouw motor berekenen met behulp van onze handige calculator. De bpm is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen die je moet betalen als je een motor importeert uit het buitenland.

Vul hieronder de gegevens van jouw motor in en klik op ‘Bereken nu!’. Je ziet dan meteen hoeveel bpm je moet betalen voor jouw import motor.

Ook wel Consumentenverkoopprijs genoemd, dit is inclusief BPM en BTW.
dag, maand, jaar bv: 24-12-1999

Aan het gebruik van deze tool kunnen geen rechten worden ontleend.
Gebruikt de laatste forfaitaire tabel van de belastingdienst (per 01-01-2024).

Voertuig informatie

Gratis BPM berekenen motor

Jouw droommotor

  • Nettocatalogusprijs: €0,00

  • Leeftijd: 0 maanden
  • BPM Korting: 0%

  • BPM (nieuwe motor): €0,00

  • Af te dragen BPM: €0,00

Deze doen?

Ziet er goed uit. Wat zullen we doen?

Wat is BPM voor motoren?

BPM is een afkorting voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. De BPM is een belasting die van toepassing is op personenauto’s en motorrijwielen bij import. Het is gebaseerd op de netto catalogusprijs van de motorfiets, inclusief BPM en BTW. De BPM berekenen voor motoren is eenvoudig en snel te doen met onze handige calculator. Het doel van de BPM is het reguleren van de import van voertuigen en het waarborgen van een eerlijke belastingheffing. Met de BPM-calculator van WielWeet kunt je snel en eenvoudig de BPM berekenen voor een motorfiets. De tool is gebaseerd op de forfaitaire afschrijvingstabel van de Belastingdienst en houdt rekening met de nieuwste regelgeving.

BPM berekenen motoren
BPM Berekenen motoren

Eenvoudig en snel BPM berekenen voor motoren

Geschiedenis van BPM

De BPM in Nederland heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de invoering van de eerste belasting op motorrijtuigen in 1909. Deze belasting was gebaseerd op het aantal paardenkrachten van het voertuig (bron). Door de jaren heen evolueerde de belasting, waarbij in 1934, tijdens een economische crisis, belastingen op luxegoederen werden geïntroduceerd. De huidige vorm van BPM, gericht op personenauto’s en motorrijwielen, werd ingevoerd in 1992. Deze belasting was aanvankelijk gebaseerd op de nieuwprijs van het voertuig, maar is sinds 2013 geheel gebaseerd op de CO2-uitstoot​.

Geld overmaken auto en motor importeren voor BPM berekening
Veranderingen in BPM Berekenen

Fortfairaire afschrijvingstabel per 2024

Veranderingen forfaitaire afschrijvingstabel vanaf 1 januari 2024.

Onze tool om BPM te berekenen voor motoren is up-to-date en maakt gebruik van de nieuwe regelgeving en tabellen van de belastingdienst die per 1 januari 2024 gelden. Zie ook de BPM tarieven van de belastingdienst. Wil je weten hoeveel BPM je moet betalen voor jouw motor? BPM Berekenen voor motoren? Gebruik direct onze up-to-date calculator.

BPM berekenen voor motoren: zo doe je dat

De berekening van de netto catalogusprijs gebeurt door de BTW af te trekken van de bruto catalogusprijs. Voor motoren die vóór 1 oktober 2012 zijn geregistreerd, geldt een BTW-tarief van 19% in plaats van 21%. Houd er rekening mee dat onze BPM Berekenen motor tool specifiek bedoeld is voor motorfietsen met een nieuwwaarde boven de 2133 euro, gebaseerd op de Belastingdienst-tabellen. De hoogte van de bpm hangt af van de netto-catalogusprijs en de leeftijd van de motor. Je kunt kiezen voor een berekening op basis van de forfaitaire tabel, een koerslijst of een taxatierapport. Onze tool rekent de bpm uit op basis van de forfaitaire tabel en geeft het voordeligste bedrag weer. Zo ben je zeker van de laagste BPM. De belastingdienst geeft ook uitgebreide informatie over het berekenen van de BPM voor motoren.

Foto van BPM berekenen
Hoe bereken je BPM voor motoren?

Alle tips en tricks lees je hier.

Geen CO2‑uitstoot? Geen bpm!

Als je een personenauto, bestelauto of motor hebt die geen CO2-uitstoot heeft, dan hoef je geen bpm te betalen.

De BPM Berekenen voor een motor, alle manieren die je wil weten.

Ben je van plan om een motor te importeren naar Nederland? Dan moet je net als bij een auto belasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen. De hoogte van het BPM-bedrag is in de basis een percentage van de netto cataloguswaarde toen de motor nieuw geleverd werd. Nadat de motor 3 maanden oud is en minimaal 3000 km heeft gereden, mag je de BPM op verschillende manieren afschrijven. Zorg er wel voor dat je de juiste manier kiest en een goed onderbouwde aangifte doet. Je kunt namelijk maar één keer aangifte doen en eventuele fouten kunnen leiden tot gedoe en een naheffing.

Hierbij is het belangrijk om de juiste rekenmethode en koerslijst te gebruiken die geaccepteerd worden door de belastingdienst. Dit kan een verschil maken van honderden euro’s. Wil je er zeker van zijn dat je maximaal voordeel behaalt en dat je BPM-aangifte wordt geaccepteerd door de belastingdienst? Laat je aangifte dan opstellen door een gerenommeerd bedrijf. Dit verdient zichzelf vrijwel altijd terug en voorkomt een hoop narigheid.

Minder dan 6000 km of jonger dan 6 maanden? BTW betalen!

Voor motoren die minder dan 6.000 kilometer hebben gereden en/of jonger zijn dan zes maanden oud moet bij import vanuit het buitenland opnieuw BTW worden afgedragen over de aanschafprijs in Nederland. De Belastingdienst beschouwt deze motoren namelijk als nieuw voor de BTW. Dus zelfs een motor van 9 maanden oud met een kilometerstand van 3.000 km wordt als nieuw beschouwd bij import naar Nederland.

BPM Berekenen over een ander voertuig?

WielWeet heeft meerdere BPM calculators voor verschillende voertuigen. Wil je liever de BPM berekenen voor een auto, camper of aanhangwagen? Bekijk dan onze BPM Calculator voor alle voertuigen.

Meer weten over motoren en BPM berekenen?