Avada Car Dealer News

Als je een motor wilt importeren uit het buitenland, moet je een aantal stappen doorlopen om de motor op Nederlands kenteken te krijgen. Dit zijn de belangrijkste stappen:

Keuren en identificeren:

Laat je motor keuren of identificeren bij een RDW-keuringsstation. Dit kan alleen op afspraak. Neem de volgende documenten mee: het buitenlandse kentekenbewijs, een geldig legitimatiebewijs en een bewijs van aankoop of eigendom. De RDW controleert of de motor voldoet aan de technische eisen en of de motor niet gestolen is. Je krijgt een formulier ‘Vrijwaringsbewijs’ en een formulier ‘Aangifte voor de bpm’. Bewaar deze goed.

  • Doe aangifte voor de bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) bij de Belastingdienst. Dit kan online of per post. Je moet het formulier ‘Aangifte voor de bpm’ invullen en opsturen naar het adres dat op het formulier staat. Je moet ook bewijsstukken meesturen, zoals het buitenlandse kentekenbewijs, het formulier ‘Vrijwaringsbewijs’ en een kopie van je legitimatiebewijs. Je moet ook berekenen hoeveel bpm je moet betalen. Dit hangt af van de leeftijd, de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van je motor. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een online bpm-calculator of een taxatierapport laten opstellen door een erkende taxateur.

  • Betaal de bpm aan de Belastingdienst. Dit kan via een overschrijving of een automatische incasso. Zodra de Belastingdienst je betaling heeft ontvangen, krijg je een ‘Betalingsbevestiging bpm’. Bewaar deze goed.

  • Vraag het kentekenbewijs aan bij de RDW. Dit kan online of per post. Je moet het formulier ‘Aanvraag kentekenbewijs’ invullen en opsturen naar het adres dat op het formulier staat. Je moet ook bewijsstukken meesturen, zoals het buitenlandse kentekenbewijs, het formulier ‘Vrijwaringsbewijs’, de ‘Betalingsbevestiging bpm’ en een kopie van je legitimatiebewijs.

  • Ontvang het kentekenbewijs en de kentekencard van de RDW. Dit duurt meestal een paar werkdagen. Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: een voertuigdeel en een tenaamstellingsdeel. De kentekencard is een pasje met daarop je kentekennummer en je persoonsgegevens.

  • Bestel een kentekenplaat bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Dit kan online of bij een winkel in je buurt. Je moet hiervoor je kentekencard en je legitimatiebewijs laten zien.

  • Bevestig de kentekenplaat op je motor. Zorg ervoor dat de plaat goed zichtbaar en leesbaar is.

  • Regel een verzekering voor je motor. Dit is verplicht als je met je motor op de openbare weg wilt rijden. Je kunt verschillende soorten verzekeringen afsluiten, zoals een WA-verzekering, een WA-plusverzekering of een allriskverzekering

Hoe zorg je voor een verzekering en een kentekenplaat?
Eenmaal aangekomen in Nederland met je geïmporteerde motor, moet je deze verzekeren en voorzien van een kentekenplaat voordat je de weg op gaat.

Verzekering

Als eigenaar van een motor ben je wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor geïmporteerde motoren. Het is verstandig om meerdere verzekeraars te vergelijken voordat je een verzekering afsluit. Houd er rekening mee dat het verzekeringsbedrag kan verschillen vanwege het feit dat het om een geïmporteerde motor gaat.

Kentekenplaat
Voor het verkrijgen van een kentekenplaat moet de motor eerst worden gekeurd door de RDW. Dit kan bij een keuringsstation van de RDW. Bij de keuring wordt er gekeken naar de technische staat van de motor, zoals de verlichting, de remmen en de banden. Het is verstandig om de motor van tevoren goed te controleren en eventuele gebreken te laten repareren voordat je deze laat keuren.

Als de motor is goedgekeurd, krijg je van de RDW een kentekenbewijs en een tenaamstellingscode. Met deze documenten kun je bij een kentekenplaatfabrikant een kentekenplaat laten maken. Dit kan ook online via de website van de RDW. Zodra je de kentekenplaat hebt ontvangen, moet je deze op de motor monteren.

Let op: als je een motor importeert van buiten de EU, kan het zijn dat er nog aanvullende keuringen nodig zijn voordat je een kenteken kunt krijgen. Informeer hierover bij de RDW.

Gefeliciteerd! Je hebt nu je motor geïmporteerd en mag ermee rijden in Nederland.

Laat Een Reactie Achter