about avada car dealer 2

Actuele Brandstofprijzen

WielWeet de Brandstofprijzen

De brandstofprijzen zijn iets gezakt na de pieken van 2022. Toch blijven ze aan de hoge kant. Dat komt vooral doordat ruwe olie duurder is geworden. Dat merken we ook aan de energierekening. Daarnaast speelt de situatie in Oekraïne een rol in de brandstofprijzen. De overheid heeft de belasting op benzine, diesel en LPG verlaagd van 1 april 2022 tot en met 30 juni 2023. Vanaf 1 juli 2023 geldt weer het normale tarief.

De prijzen bij tankstations wisselen voortdurend. Als je vaak bij hetzelfde tankstation in de buurt tankt, zie je dat de prijs per dag soms een paar cent per liter verschilt. Met onze brandstofprijzencheck kun je de goedkoopste tankstations vinden. Zo kun je nog wat besparen op je tankbeurt.

Gemiddelde brandstof prijzen:

€2.100

Benzine (Euro95) prijs per liter

€2.100

Diesel prijs per liter

€2.100

LPG prijs per liter

Laatste update: 01-01-2024. Bron: WielWeet.nl

de Verschillen tussen Benzine, diesel of LPG

Het is belangrijk om rekening te houden met je specifieke rijbehoeften en lokale omstandigheden bij het kiezen van de brandstof voor je auto. Als je bijvoorbeeld veel lange afstanden rijdt, kan diesel efficiënter zijn, maar als je voornamelijk korte afstanden in stedelijke gebieden rijdt, kan benzine een betere keuze zijn. Ook kunnen milieuoverwegingen en lokale regelgeving een rol spelen in je beslissing.

Benzine

Benzine is de meest gebruikte brandstof in Nederland, ondanks dat het de hoogste prijs heeft. Als je niet veel kilometers maakt, is een benzineauto meestal de beste keuze.

 • Relatief voordelig in aanschaf.
 • Lagere wegenbelasting.
 • Meestal voordeliger bij weinig kilometers.
 • Hoger brandstofverbruik in vergelijking met diesel.
 • Duurste brandstof.
 • Hoogste CO2-uitstoot.

Diesel

Als je veel kilometers maakt, kan een dieselauto voordeliger zijn. Maar diesel heeft ook steeds meer nadelen. Zo zijn er in sommige steden milieuzones waar je met je diesel niet mag komen.

 • Zuiniger dan benzine, vooral bij veel kilometers.

 • Goedkopere occasions.

 • Diesel aan de pomp is vaak goedkoper.

 • Lagere CO2-uitstoot dan benzine.

 • Hogere wegenbelasting.

 • Dreiging van milieuzones in steden.

 • Lagere restwaarde.

 • Hogere uitstoot van giftige uitlaatgassen, vooral bij oudere dieselauto’s.

LPG

Deze brandstof is relatief goedkoop, maar wordt weinig gekozen. Dat komt onder andere door de hoge aanschafprijs van de gastank die je nodig hebt. Ook de hogere motorrijtuigenbelasting speelt mee.

 • Relatief goedkoper dan diesel en benzine.

 • Lagere CO2-uitstoot dan benzine.

 • Hogere wegenbelasting.

 • Niet bij ieder tankstation verkrijgbaar.

 • Meerverbruik ten opzichte van benzine.

 • Aanschafprijs van de LPG-installatie.

 • Hogere NOx-uitstoot (stikstofoxiden).

Goedkoper tanken?

Locatie

Waar tank je het goedkoopste? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie, de brandstofsoort en de concurrentie. Over het algemeen zijn de brandstofprijzen in Nederland hoger dan in de omringende landen, vooral in vergelijking met Duitsland en België. Daarom kan het voordelig zijn om te tanken in de grensstreken, waar je vaak goedkoper uit bent dan in het binnenland. Maar let op: niet alle grensstations zijn even goedkoop en soms zijn er ook grote prijsverschillen tussen de verschillende brandstoffen. Het is dus verstandig om de prijzen te vergelijken voordat je gaat tanken.

Als je zo min mogelijk wilt betalen voor je brandstof in Nederland, kun je het beste kiezen voor een onbemand tankstation dat niet direct aan de snelweg gelegen is. Dit soort tankstations, zoals TinQ of Tango, hanteren meestal (veel) lagere tarieven dan een bemand tankstation van bijvoorbeeld de Shell, BP of Esso. Dit geldt voor zowel benzine als diesel.

De goedkoopste dagen

Over het algemeen is het weekend het beste moment om te tanken, maandag is het duurste moment. De prijzen worden bepaald door vraag en aanbod. Op dagen dat er veel mensen op de weg zijn, zoals maandag, zijn de prijzen hoger. Op dagen dat het rustiger is, zoals in het weekend, zijn de prijzen lager.

Midden van de week is duurder: Vaak zijn de prijzen aan het begin en het einde van de week iets hoger, omdat mensen meer reizen tijdens het weekend. Het midden van de week, zoals woensdag of donderdag, kan soms gunstiger zijn.

Ochtenduren iets goedkoper: Vroeg in de ochtend kan gunstig zijn, omdat tankstations mogelijk ’s nachts hun prijzen aanpassen en niet onmiddellijk reageren op de dagelijkse schommelingen in de olieprijzen.

Vermijd vakantieperiodes: Tijdens vakantieperiodes stijgt vaak de vraag naar brandstof, wat de prijzen kan opdrijven. Probeer te tanken buiten drukke vakantieperiodes als dat mogelijk is.

Het is belangrijk op te merken dat deze patronen kunnen variëren en dat lokale factoren, belastingen en gebeurtenissen in de oliemarkt allemaal van invloed kunnen zijn op de prijzen op een bepaald moment. Dus als je goedkoop wilt tanken, kies dan voor een rustige dag in het weekend.

Minder brandstof verbruiken?

Wil je weten hoe je minder brandstof kunt verbruiken? Lees dan ook onze tips om je auto duurzaam te onderhouden, daarin leggen wij onder andere uit hoe je brandstof kunt besparen.