Camper importeren? Ontdek de ultieme gids voor het succesvol importeren van je eigen camper. Van het vaststellen van wensen tot het invoeren bij de RDW.

1. Wensen en eisen vaststellen

Een gedegen start begint met het in kaart brengen van al je wensen en eisen. Deze stap is cruciaal om teleurstellingen te voorkomen. Overweeg details zoals de indeling, aanwezigheid van een looppad aan beide kanten van het bed, keukenopstelling, slaapplaatsen, en specifieke voorzieningen zoals airconditioning of isolatie. Denk ook aan het gebruiksscenario – reis je met twee personen of met het gezin? Het aantal zit- en slaapplaatsen is essentieel.

Proefkamperen

Als je twijfelt of een camper bij je past, overweeg dan om er een te huren voor een ‘proefkampeervakantie’. Dit biedt inzicht in je voorkeuren en behoeften.

Opties achteraf toevoegen

Onthoud dat je achteraf nog opties kunt toevoegen, zoals een navigatiesysteem, zonnepanelen, airco, luifel, en meer. Dit kan van pas komen als je bijna de perfecte camper vindt, maar deze net een bepaalde functie mist.

2. Op zoek naar de juiste camper

Nu je je wensen kent, is het tijd om te gaan zoeken. Duitse occasionsites zoals Mobile.de, Autoscout24.de, en Caraworld.de bieden een breed scala aan campers. Overweeg ook handelaren en importeurs. Houd bij het zoeken rekening met specifieke voorkeuren zoals merk, type, transmissiesoort en aanwezigheid van een garage.

Budget overwegen

Stel je budget iets hoger in dan gepland. Een kleine overschrijding kan voorkomen dat je de ideale camper misloopt. Let ook op advertenties waarin belangrijke informatie ontbreekt.

Camperbedrijven

Overweeg ook camperbedrijven. Hoewel onderhandelen hier vaak moeilijker is, bieden ze betrouwbaarheid, garantie en de mogelijkheid om opties tegen gereduceerde tarieven toe te voegen.

Particuliere aanbieders

Particulieren bieden ook campers aan, maar wees voorbereid op het ontbreken van garantie. Onderhandelingsruimte is vaak groter, en ze kunnen waardevolle inzichten geven over de camper.

3. De camper bezichtigen

Eenmaal een mogelijke camper gevonden, plan dan een uitgebreide bezichtiging in Duitsland. Neem de tijd en neem bij voorkeur iemand met technische kennis mee. Dit kan helpen om de emoties onder controle te houden en de camper rationeel te beoordelen.

Aankoopkeuring

Voer een aankoopkeuring uit om de technische staat van de camper te beoordelen. Let hierbij niet alleen op het interieur maar ook op de boven- en onderkant, vooral bij integraal- en semi-integraal campers.

Onderhandelingspunten

De bevindingen tijdens de inspectie kunnen worden gebruikt als onderhandelingspunten, vaak resulterend in oplossingen of korting op de aankoopprijs.

4. Transport naar Nederland

Bij het kiezen voor zelf rijden, overweeg de verschillende kentekenopties, zoals Kurzzeitkennzeichen en Zollkennzeichen. Begrijp de regels en kosten om verrassingen te voorkomen.

5. Camper invoeren bij de RDW

Eenmaal in Nederland, voer de camper in bij de RDW. Zorg voor de juiste documentatie en een geldige verzekering.

6. BPM-aangifte doen

Bij campers wordt rest-BPM berekend op basis van een percentage van de netto cataloguswaarde. Begrijp de twee methoden voor berekening en vraag het kwarttarief voor wegenbelasting aan.

Aanvraag kwarttarief wegenbelasting

Vergeet niet het kwarttarief voor wegenbelasting aan te vragen. Dit moet je zelf doen, anders wordt de volledige wegenbelasting in rekening gebracht.

Conclusie

Het importeren van een camper vergt tijd en energie, maar als je goed voorbereid bent, kan het een lonende ervaring zijn. Wil je het proces liever uitbesteden? Overweeg dan onze importdienst voor een probleemloze afhandeling. Binnen drie weken ben je klaar voor jouw eerste camperavontuur. Waar wacht je nog op?

Laat Een Reactie Achter