Ontdek alle belangrijke termen en begrippen bij het importeren van jouw motor. Lees de ultieme WielWeet Import Gids. Importeren is een eitje!

Inleiding

Een elektrische auto is een auto die wordt aangedreven door een elektromotor die stroom krijgt van een batterij of een brandstofcel. Een elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor, geen uitlaat en geen versnellingsbak. Een elektrische auto kan worden opgeladen via een stopcontact of een speciaal laadstation.

Elektrische auto’s zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral in Europa. Volgens de Europese Commissie waren er eind 2020 meer dan 3 miljoen elektrische voertuigen geregistreerd in de EU, wat neerkomt op ongeveer 2% van het totale wagenpark. De verwachting is dat dit aantal in de komende jaren sterk zal toenemen, mede dankzij de strengere emissienormen, de subsidies en de verbeterde infrastructuur.
Maar wat zijn nu precies de voordelen van een elektrische auto? Waarom zou je er een willen kopen of leasen? In dit artikel gaan we in op drie belangrijke aspecten: de kosten, het milieu en het rijcomfort. We vergelijken de elektrische auto met de conventionele auto, die wordt aangedreven door benzine of diesel. Zo kun je zelf bepalen of een elektrische auto iets voor jou is.

Kosten

Hoeveel kost een elektrische auto in vergelijking met een conventionele auto? Wat zijn de besparingen op brandstof, onderhoud en belastingen?

Een van de meest gestelde vragen over elektrische auto’s is: hoeveel kost het? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het model, de batterijcapaciteit, de actieradius en de opties. Over het algemeen zijn elektrische auto’s duurder in aanschaf dan conventionele auto’s, maar goedkoper in gebruik.

De aanschafprijs van een elektrische auto wordt vooral bepaald door de kosten van de batterij, die ongeveer 30% tot 40% van de totale prijs uitmaakt. De batterij is ook het onderdeel dat het snelst slijt en vervangen moet worden. De levensduur van een batterij hangt af van hoe vaak en hoe ver je rijdt, hoe je oplaadt en hoe je omgaat met temperatuurverschillen. Gemiddeld gaat een batterij zo’n 8 tot 10 jaar mee.

De gebruikskosten van een elektrische auto zijn echter veel lager dan die van een conventionele auto. Dit komt doordat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel, en doordat een elektrische auto minder onderhoud nodig heeft. Een elektrische auto heeft namelijk minder bewegende onderdelen die kunnen slijten of kapot gaan, zoals bougies, filters, olie en remmen. Bovendien betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting en minder bijtelling als je zakelijk rijdt.

Hoeveel je precies bespaart met een elektrische auto hangt af van hoeveel je rijdt, waar je oplaadt en welk tarief je betaalt. Volgens de ANWB kost een elektrische auto gemiddeld 4,5 cent per kilometer aan stroom, terwijl een benzineauto gemiddeld 10,5 cent per kilometer aan brandstof kost. Als je 15.000 kilometer per jaar rijdt, bespaar je dus zo’n 900 euro per jaar aan brandstofkosten. Daarnaast bespaar je zo’n 300 euro per jaar aan onderhoudskosten en zo’n 500 euro per jaar aan wegenbelasting. In totaal kun je dus zo’n 1700 euro per jaar besparen met een elektrische auto.

Milieu

Hoeveel minder CO2 stoot een elektrische auto uit dan een conventionele auto? Wat zijn de andere milieuvoordelen van elektrisch rijden?

Een ander belangrijk voordeel van een elektrische auto is dat het beter is voor het milieu. Een elektrische auto stoot namelijk geen schadelijke stoffen uit, zoals koolstofdioxide (CO2), stikstofoxiden (NOx) en fijnstof. Deze stoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde, de verzuring van de bodem en het water, en de luchtvervuiling die schadelijk is voor de gezondheid.

Een elektrische auto is echter niet helemaal emissievrij. Dit komt doordat de productie van de batterij en de opwekking van de elektriciteit ook CO2 uitstoten. Hoeveel CO2 een elektrische auto indirect uitstoot hangt af van hoe groen de elektriciteit is die je gebruikt. Als je oplaadt met grijze stroom, die wordt opgewekt door fossiele brandstoffen zoals kolen of gas, dan is je CO2-uitstoot hoger dan als je oplaadt met groene stroom, die wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen zoals wind of zon.

Volgens een studie van Transport & Environment uit 2020 is een elektrische auto in Europa gemiddeld 66% schoner dan een benzineauto en 69% schoner dan een dieselauto, als je kijkt naar de totale levenscyclus van de auto. Dit betekent dat een elektrische auto over zijn hele levensduur ongeveer 30 ton minder CO2 uitstoot dan een conventionele auto. Als je alleen kijkt naar de gebruiksfase van de auto, dan is een elektrische auto zelfs 80% tot 90% schoner dan een conventionele auto.

Naast het verminderen van de CO2-uitstoot heeft een elektrische auto ook andere milieuvoordelen. Een elektrische auto verbruikt namelijk minder grondstoffen dan een conventionele auto, omdat er minder onderdelen nodig zijn. Bovendien kunnen de batterijen worden gerecycled of hergebruikt voor andere toepassingen, zoals energieopslag. Een elektrische auto draagt ook bij aan het verminderen van de geluidsoverlast, omdat hij veel stiller is dan een conventionele auto. Dit verbetert de leefbaarheid in stedelijke gebieden.

Rijcomfort

Hoe rijdt een elektrische auto anders dan een conventionele auto? Wat zijn de voordelen op het gebied van geluid, snelheid en veiligheid?

Een derde voordeel van een elektrische auto is dat het meer rijcomfort biedt dan een conventionele auto. Een elektrische auto rijdt namelijk anders dan een conventionele auto, omdat hij geen versnellingsbak heeft, geen trillingen veroorzaakt en geen uitlaatgassen produceert. Dit zorgt voor een soepele, stille en schone rijervaring.

Een elektrische auto heeft ook meer vermogen dan een conventionele auto, omdat hij direct beschikt over het maximale koppel van de elektromotor. Dit betekent dat hij sneller kan optrekken en inhalen dan een conventionele auto. Een elektrische auto heeft ook meer stabiliteit en wendbaarheid dan een conventionele auto, omdat hij een lager zwaartepunt heeft door de plaatsing van de batterij onder de vloer. Dit vermindert de kans op slippen of kantelen.

Een elektrische auto heeft ook meer veiligheid dan een conventionele auto, omdat hij minder kans heeft op brand of explosie bij een botsing of kortsluiting. Bovendien biedt het extra bescherming voor de inzittenden. Elektrische auto’s ondergaan dezelfde rigoureuze veiligheidstests als conventionele auto’s en moeten voldoen aan strikte normen om op de markt te worden gebracht.

Een ander aspect van het rijcomfort is het geluidsniveau. Elektrische auto’s zijn aanzienlijk stiller dan voertuigen met een verbrandingsmotor, wat bijdraagt aan een rustigere en aangenamere rijervaring, vooral in stedelijke gebieden. Dit draagt niet alleen bij aan het persoonlijke comfort van de bestuurder en passagiers, maar het vermindert ook de geluidsoverlast in woongebieden.

Een aspect van snelheid en prestaties verdient ook aandacht. Elektrische auto’s staan bekend om hun directe respons op het gaspedaal, wat resulteert in een vlotte acceleratie. De lineaire krachtontwikkeling van elektrische motoren draagt bij aan een consistente en bevredigende rijervaring. Hoewel conventionele auto’s met een verbrandingsmotor vaak een vertraging hebben bij het verkrijgen van volledig vermogen, hebben elektrische auto’s direct toegang tot hun maximale vermogen.

Conclusie

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een elektrische auto? Voor wie is het een goede keuze?

In dit artikel hebben we gekeken naar de drie belangrijkste aspecten van elektrische auto’s: kosten, milieu en rijcomfort. De kosten van een elektrische auto kunnen initieel hoger zijn, maar de besparingen op brandstof, onderhoud en belastingen gedurende de levensduur van de auto kunnen aanzienlijk zijn. Bovendien dragen elektrische auto’s bij aan een schoner milieu door de aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en andere milieuvoordelen.

Het rijcomfort van een elektrische auto wordt versterkt door de soepele en stille rijervaring, de verbeterde prestaties en de veiligheidsvoordelen. Voor veel mensen die op zoek zijn naar een duurzamere en efficiëntere manier van rijden, kan een elektrische auto een aantrekkelijke keuze zijn.

Uiteindelijk is de keuze tussen een elektrische auto en een conventionele auto persoonlijk en afhankelijk van individuele behoeften, budget en rijgewoonten. Met voortdurende technologische ontwikkelingen, groeiende laadinfrastructuur en overheidsstimulansen, lijkt de toekomst van elektrisch rijden steeds veelbelovender. Het is aan de consument om te beslissen welk type auto het beste aansluit bij hun levensstijl en waarden.

Laat Een Reactie Achter