Ontdek alle belangrijke termen en begrippen bij het importeren van jouw motor. Lees de ultieme WielWeet Import Gids. Importeren is een eitje!

Elektrisch of Hybride Rijden: Waar moet u op letten bij de keuze?

Zoals velen het afgelopen jaar hebben gemerkt, is het aanschaffen van een elektrische of hybride auto niet meer weg te denken. Het straatbeeld en de parkeerplekken worden langzaam vergezeld met laadpunten. Het is nu het moment om over te stappen naar een elektrische of hybride auto, maar waar moet u op letten bij het maken van deze keuze? Wij leggen het graag voor u uit.

Aanschaffen van een Elektrische of Hybride Auto

Bij het overwegen van de aanschaf van een elektrische of hybride auto is het slim om te beslissen waar u de auto gaat kopen. Kiest u voor een erkende merkdealer in Nederland, of overweegt u import uit Duitsland, België of Luxemburg? In Duitsland is het aanbod vaak groter, mede door de stijgende vraag na het chiptekort in 2020. Overweeg ook de voordelen van aanschaf in Duitsland, zoals mogelijk lagere prijzen en meer keuzemogelijkheden.

Aanschafwaarde en Subsidies

Hoewel de aanschafwaarden in Nederland en Duitsland naar elkaar toe bewegen, kunnen er nog steeds aanzienlijke verschillen zijn, vooral na het chiptekort. De BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) is van toepassing bij import, maar elektrische auto’s zijn BPM-vrij. Bij hybride auto’s is de BPM afhankelijk van de CO2-uitstoot, waardoor plug-in hybrides vaak voordeliger zijn. Het loont om te kijken naar aanbod en prijzen in Duitsland.

Meer Subsidie in Duitsland

In Nederland zijn er subsidies zoals de Sepp-subsidie, maar in Duitsland zijn er mogelijkheden voor hogere subsidies, tot wel €6000,-. Nederlandse consumenten kunnen ook aanspraak maken op de Duitse BAFA-premie, maar houd er rekening mee dat import via een erkend RDW-bedrijf moet verlopen om in aanmerking te komen voor Nederlandse subsidies.

Actieradius en Oplaadmogelijkheden

Bij de keuze tussen elektrisch en hybride is het belangrijk om rekening te houden met de actieradius, vooral bij volledig elektrische auto’s. Hybride auto’s hebben vaak een bereik vergelijkbaar met benzine- of dieselvoertuigen. Overweeg ook de oplaadmogelijkheden, afhankelijk van uw dagelijkse rijpatronen. Elektrische auto’s kunnen snel opladen, maar het is essentieel om uw auto te kiezen op basis van uw levensstijl en oplaadbehoeften.

Besparingen en Belastingvoordelen

Elektrische en plug-in hybride auto’s genieten van belastingvoordelen, waaronder een lagere wegenbelasting. Elektrische voertuigen betalen zelfs tot december 2024 helemaal geen wegenbelasting. Overweeg ook de besparing op brandstofkosten, vooral gezien de huidige hoge brandstofprijzen.

Tweedehands Elektrisch of Hybride

Bij het overwegen van een tweedehands elektrische of hybride auto, is het essentieel om aandacht te besteden aan de staat van de batterij. Overleg met een onafhankelijke expert en voer indien nodig een aankoopkeuring uit om zeker te zijn van de kwaliteit van de batterij.

Conclusie

Het kopen van een elektrische of hybride auto vergt zorgvuldig onderzoek en afweging. Importeren uit Duitsland biedt vaak het meeste voordeel vanwege hogere subsidies, een groter aanbod en betere kilometerstanden. Overweeg uw keuze niet alleen op basis van persoonlijke voorkeur, maar ook op basis van uw dagelijks leven en financiële overwegingen. Elektrisch of hybride rijden biedt niet alleen voordelen voor het milieu maar kan ook aanzienlijke besparingen opleveren.

Laat Een Reactie Achter