Mijn Motor BPM berekening

Op deze pagina kun je de bpm van jouw motor berekenen met behulp van onze handige calculator. De bpm is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen die je moet betalen als je een motor importeert uit het buitenland. De tool is actueel en houdt rekening met de nieuwste forfaitaire tabel van de belastingdienst die per 01-01-2024 geldt.

Vul hieronder de gegevens van jouw motor in en klik op ‘Bereken nu!’. Je ziet dan meteen hoeveel bpm je moet betalen voor jouw motor.

Berekenen maar!

Ook wel Consumentenverkoopprijs genoemd, dit is inclusief BPM en BTW.
dag, maand, jaar bv: 24-12-1999

Aan het gebruik van deze tool kunnen geen rechten worden ontleend.
Gebruikt de laatste forfaitaire tabel van de belastingdienst (per 01-01-2024).

Voertuig informatie

Gratis BPM berekenen motor

Jouw droommotor

  • Nettocatalogusprijs: €0,00

  • Leeftijd: 0 maanden
  • BPM Korting: 0%

  • BPM (nieuwe motor): €0,00

  • Af te dragen BPM: €0,00

Deze doen?

Ziet er goed uit. Wat zullen we doen?

Geld overmaken auto en motor importeren voor BPM berekening

Veranderingen forfaitaire afschrijvingstabel vanaf 1 juli.

Onze tool is up-to-date en maakt gebruik van de nieuwe regelgeving en tabellen van de belastingdienst die per 1 januari en 1 juli 2023 gelden.

Benieuwd naar het verschil in bpm? Gebruik dan de oude tool ter referentie.

Hoe bereken je de BPM voor een motor?

De berekening van de netto catalogusprijs gebeurt door de BTW af te trekken van de bruto catalogusprijs. Voor motoren die vóór 1 oktober 2012 zijn geregistreerd, geldt een BTW-tarief van 19% in plaats van 21%. Let op: deze tool is bedoeld voor motorfietsen met een nieuwwaarde boven de 2133 euro, gebaseerd op de tabellen van de Belastingdienst. De hoogte van de bpm hangt af van de netto-catalogusprijs en de leeftijd van de motor. Je kunt kiezen voor een berekening op basis van de forfaitaire tabel, een koerslijst of een taxatierapport. Onze tool rekent de bpm uit op basis van de forfaitaire tabel en geeft het voordeligste bedrag weer. Zo ben je zeker van de laagste BPM.

Foto van BPM berekenen

Geen CO2‑uitstoot? Geen bpm!

Als je een personenauto, bestelauto of motor hebt die geen CO2-uitstoot heeft, dan hoef je geen bpm te betalen.

Verschillende manieren op BPM te berekenen.

Ben je van plan om een motor te importeren naar Nederland? Dan moet je net als bij een auto belasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen. De hoogte van het BPM-bedrag is in de basis een percentage van de netto cataloguswaarde toen de motor nieuw geleverd werd. Nadat de motor 3 maanden oud is en minimaal 3000 km heeft gereden, mag je de BPM op verschillende manieren afschrijven. Zorg er wel voor dat je de juiste manier kiest en een goed onderbouwde aangifte doet. Je kunt namelijk maar één keer aangifte doen en eventuele fouten kunnen leiden tot gedoe en een naheffing.

Hierbij is het belangrijk om de juiste rekenmethode en koerslijst te gebruiken die geaccepteerd worden door de belastingdienst. Dit kan een verschil maken van honderden euro’s. Wil je er zeker van zijn dat je maximaal voordeel behaalt en dat je BPM-aangifte wordt geaccepteerd door de belastingdienst? Laat je aangifte dan opstellen door een gerenommeerd bedrijf. Dit verdient zichzelf vrijwel altijd terug en voorkomt een hoop narigheid.

Minder dan 6000 km of jonger dan 6 maanden? BTW betalen!

Voor motoren die minder dan 6.000 kilometer hebben gereden en/of jonger zijn dan zes maanden oud moet bij import vanuit het buitenland opnieuw BTW worden afgedragen over de aanschafprijs in Nederland. De Belastingdienst beschouwt deze motoren namelijk als nieuw voor de BTW. Dus zelfs een motor van 9 maanden oud met een kilometerstand van 3.000 km wordt als nieuw beschouwd bij import naar Nederland.