
Als je een motor wilt importeren uit het buitenland, moet je op een aantal zaken letten. Het is belangrijk dat je een goede keuze maakt en dat je de juiste stappen volgt om de motor naar Nederland te brengen. In dit blogbericht geven we je een aantal tips en adviezen om je te helpen bij het importeren van een motor.
De staat en de historie van de motor
Een van de eerste dingen waar je op moet letten bij het importeren van een motor, is de staat en de historie van de motor. Je wilt natuurlijk geen miskoop doen of voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om de volgende punten te controleren:
De specificaties en de documenten van de motor
Een ander belangrijk aspect waar je op moet letten bij het importeren van een motor, zijn de specificaties en de documenten van de motor. Je wilt natuurlijk dat de motor aan jouw wensen voldoet en dat je geen problemen krijgt bij het invoeren in Nederland. Daarom is het raadzaam om de volgende zaken te controleren:
Handige toevoegingen:
Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:
1. Papieren op je naam handig, maar niet verplicht:
Het is mogelijk om de papieren op je naam te zetten in Duitsland. Hiervoor kun je terecht bij het dichtstbijzijnde Strassenverkehrsatm. Hoewel het niet verplicht is om de Duitse papieren op je naam te zetten, kan het verstandig zijn. Bij het RDW zal er niet om worden gevraagd, maar het invullen van een koopovereenkomst met de verkoper is aan te raden.
2. Afmelden door Verkoper:
Voor het gemak van de verkoper kan het raadzaam zijn dat deze zijn auto afmeldt voordat je hem naar Nederland meeneemt. Hoewel het voor jou geen directe noodzaak is als de verkoper dit niet doet.
3. Afhandeling bij gesloten Strassenverkehrsatm:
Als je de auto in het weekend koopt en het Strassenverkehrsatm gesloten is, is dat geen probleem. Je kunt later een kopie van het Nederlands kenteken en de door het RDW afgestempelde Duitse papieren naar de verkoper sturen.
4. Geen CVO of ontbrekende CO2 Uitstoot Op Deel 1:
Als er geen CO2-uitstoot op de Duitse autopapieren staat, kan dit een uitdaging zijn. Voor auto’s van voor 2007 is dit meestal geen probleem. De co2 uitstoot is dan namelijk niet direct van invloed op de BPM. Voor auto’s van 2007 of nieuwer is het essentieel om te controleren of er een Certificaat Van Overeenstemming (CVO) bij de auto is. Als er geen CVO bij de auto is of als de uitstoot ontbreekt is het raadzaam om dit eerst op te vragen bij de importeur. Het RDW zal anders de CO2-uitstoot berekenen aan de hand van een formule, wat meestal nadelig is.
WielWeet Motor Import Gids.
Inhoudsopgave:
- Hoe koop je een motor uit het buitenland?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een motor importeren?
- Waar kun je een motor zoeken om te importeren?
- Hoe betaal je bij het importeren van een auto of motor?
- Hoe bereken je de kosten van een motor importeren?
- Waar moet je op letten bij het importeren van een motor?
- Hoe vervoer je een geïmporteerde motor naar Nederland?
- Importeren uit Duitsland: begrijp de terminologie!
- Hoe regel je de invoerprocedure bij de RDW en de Belastingdienst?